Uczniowie  i Nauczyciele Zespołu Szkół im. Wincentego Witosa w Jasieńcu uczestnikami  stażu zawodowego w Danii i Turcji.

Data: 25.05.2022 r., godz. 13.00    2316
W ramach akredytowanego projektu 20211-1-PL01-KA121-VET-000018596 programu ERASMUS+ Akcja 1 w sektorze Kształcenie i Szkolenia Zawodowe.

Erasmus + to program Unii Europejskiej na rzecz edukacji, szkoleń, młodzieży i sportu.
Otwiera umysły, zmienia życie!

W ramach projektu szkolili się :

uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz 2 nauczycieli przedmiotów zawodowych – Turcja
uczniowie technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki oraz 1 nauczyciel przedmiotów zawodowych - Dania

TURCJA

Grupa 9 uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych, pod opieką koordynatora projektu pani Anny Góreckiej 8 maja wyjechała na dwutygodniowy staż zawodowy do Turcji. Wraz z młodzieżą szanse na doskonalenie zawodowe mieli również nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych. W szkoleniu branżowym wzięły udział panie Anna Ługowska i Magdalena Chmielewska.

Celem podróży była Antalya - największe tureckie miasto na wybrzeżu Morza Śródziemnego zlokalizowane w południowo-zachodniej Turcji. Co rok odwiedzane przez tłumy turystów z całego świata. Stolica Riwiery Tureckiej.

Cała grupa miała możliwość odbywania stażu w 5 – gwiazdkowym hotelu Grand Park Lara w Antalyi. Praca w kuchni hotelowej była ogromnym wyzwaniem, ponieważ w hotelu jednorazowo może przebywać ok. 3 tysięcy gości. Jednakże jak się okazało, dzięki bardzo dobrej organizacji pracy wszystko działa jak w szwajcarskim zegarku. Nasza grupa miała możliwość pracy na kuchni gorącej, kuchni zimnej, w cukierni oraz na bufecie śniadaniowym i obiadowym. Bogactwo potraw i smaków zachwyciło wszystkich. Możliwość pracy z surowcami typowymi dla kuchni tureckiej takimi jak: figi, bakłażany, okra, jagnięcina, baranina czy owoce morza była dodatkowym atutem. Uczestnicy projektu przygotowywali wiele rozmaitych potraw w tym specjały kuchni tureckiej takie jak: PILAV, KOFTA, İMAM BAYILDI, czyli bakłażan z mięsem, BAKLAVA, RACHATŁUKUM. Dowiedzieliśmy się również, że przez wieloletnią tradycję kultury islamu, w tradycyjnej kuchni Turcji panuje zakaz spożywania wieprzowiny. Dzięki projektowi Erasmus + młodzież miała niepowtarzalną okazję zdobycia doświadczenia zawodowego, poznania nowych potraw, technik kulinarnych. Była to również możliwość doskonalenia kompetencji interpersonalnych i językowych oraz pracy w zespole. Niewątpliwym atutem stażu była również okazja poznania cudownych ludzi, którzy podczas pracy w hotelu byli swoistymi przewodnikami po kuchni i kulturze tureckiej. Dlatego też ostatniego dnia stażu nie zabrakło łez podczas oficjalnego pożegnania, które specjalnie dla naszych stażystów przygotowali przedstawiciele hotelu i pracownicy kuchni. Przygotowanie tortu w barwach narodowych Polski było niezwykłym dowodem przyjaźni i szacunku jakim zostaliśmy obdarzeni.

Poza aspektem zawodowym młodzież uczestniczyła w  bogatym programie kulturowym. Dzięki niesamowitej  historii i różnorodności Antalya uchodzi za jedną z największych atrakcji turystycznych kraju. To tu znajdują się najbardziej znane ośrodki wypoczynkowe, mnóstwo doskonałych hoteli, piękne plaże, ale też najciekawsze zabytki Riwiery Tureckiej. Mieliśmy możliwość zobaczenia m.in. Bramy Hadriana, Minaretu Yivli, Starego portu, Wodospadów Düden. Nie zabrakło również chwil na relaks na gorącej i piaszczystej plaży.


DANIA


Grupa 10 uczniów z technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, pod opieką pani Edyty Suwalskiej  8 maja wyjechała na dwutygodniowy staż zawodowy do Danii. Wraz z młodzieżą szanse na doskonalenie zawodowe miał również nauczyciel przedmiotów zawodowych mechanizacji rolnictwa. W szkoleniu branżowym wziął udział pan Krzysztof Krześniak.
Po dotarciu  Green Academy Jorgbrugets w miejscowości Beder  zostali serdecznie przywitani i zakwaterowani w kampusie. Tak rozpoczęła się wielka przygoda techników mechanizacji rolnictwa i agrotroniki.
Podczas pobytu w Green Academy uczniowie brali udział w zajęciach teoretycznych, praktycznych, a także kulturowych. Mieli możliwość poznać zasady funkcjonowania szkoły zawodowej w Danii. Program praktyk obejmował zapoznanie się z zasadami BHP, PPożarowymi oraz ochrony środowiska w gospodarstwach rolnych, poznanie struktury gospodarstw rolnych w Danii, zapoznanie się z nowymi technologiami stosowanymi w rolnictwie, jak np.: system GPS w ciągnikach lub drony, poznanie i użytkowanie sprzętu i narzędzi w rolnictwie oraz praktycznym zastosowaniu swojej wiedzy z zakresu mechanizacji rolnictwa i agrotroniki. Dodatkowo uczniowie rozwijali i doskonalili swoje umiejętności interpersonalne, a także mieli okazję przełamać barierę językową i szlifować język angielski.
Oprócz zajęć praktycznych uczniowie uczestniczyli także w zajęciach kulturowych, które pomagały im lepiej poznać i zrozumieć inny kraj oraz poszerzyć horyzonty myślowe. Była zorganizowana wycieczka terenowa do muzeum gospodarstwa – Det Grønne Museum, gdzie uczniowie mogli zobaczyć, jak wyglądała praca na roli w Danii w przeszłości, jakie maszyny i technologie były używane oraz w jakim tempie następował rozwój. Mnóstwa wrażeń dostarczył chłopcom całodniowy pobyt w parku rozrywki – Djurs Summerland, który jest odpowiednikiem polskiej Energylandii. Deszczowa pogoda nie odstraszyła amatorów ekstremalnych przeżyć i wysokiego poziomu adrenaliny. Kolejną atrakcją była wycieczka do malowniczej Kopenhagi. Część podróży odbywała się promem. W samej stolicy Danii można się było przyjrzeć bliżej architekturze i poznać historię tego małego, ale walecznego kraju. Amatorzy wycieczek mieli także okazję być na zawodach konnych w światowej sławy stadninie Vilhelmsborg oraz zwiedzić pobliską miejscowość Aarhus. Ostatnim punktem bogatego programu kulturowego była wyprawa do Tropical Zoo, które jest domem dla około 275 gatunków zwierząt, mieszczącym się w trzech ogromnych kopułach z biomami Afryki, Azji i Ameryki Południowej. Klimat w kopułach jest tropikalny z temperaturą nie niższą niż 22°C.
Oprócz uczniów z ZS w Jasieńcu na praktykach przebywała także grupa z technikum hodowli koni w Mokrzeszowie, a także technikum geodezji z Radomia, z którymi chłopcy chętnie się integrowali zarówno podczas wspólnych wycieczek, jak i ogniska.
Pobyt w Danii bardzo szybko dobiegł końca. Po owocnych zajęciach praktycznych, dzięki którym uczniowie zdobyli nowe doświadczenie i zwiększyli swoje umiejętności, a także zajęciach kulturowych, trzeba było się pożegnać zarówno ze swoimi rówieśnikami z innych szkół, jak i z nauczycielami duńskimi. Czas w Danii upłynął wszystkim nie tylko na praktycznej nauce zawodu, ale także na zajęciach integracyjnych. Po rozdaniu pamiątkowych certyfikatów i uwiecznieniu tej chwili na zdjęciach, wszyscy wyruszyli w podróż powrotną do kraju, niecierpliwi podzielenia się swoimi wrażeniami ze społecznością szkolną.
Bogatsi o nowe doświadczenia i umiejętności zawodowe, językowe i kulturowe stażyści powrócili do kraju. Projekt z pewnością był niezwykłą przygodą, którą zapamiętają do końca życia. Dzięki udziałowi w projekcie uczniowie technikum zdobyli praktyczne doświadczenie zawodowe za granicą oraz podwyższyli swoje umiejętności językowe oraz kompetencje społeczne. Poznali środowisko pracy, nawiązali liczne znajomości a co najważniejsze pokonali barierę językową. Zdobyli Certyfikaty EUROPASS co pomoże im wspinać się po szczeblach kariery zawodowej.  Udział w stażu zagranicznym uczniów  ma także inny wymiar. Zespół Szkół w Jasieńcu to szkoła nowoczesna, rozwijająca się, doskonaląca metody pracy, oferująca swoim uczniom zdobywanie  nowych umiejętności na rynku międzynarodowym. Uczniowie oraz rodzice podkreślają, że ZS Jasieniec to szkoła bezpieczna i przyjazna, w której warto zdobywać kwalifikacje oraz rozwiać swoje pasje.

Koordynator projektu
Anna Górecka

oraz nauczyciele

Magdalena Chmielewska i Edyta Suwalska